OSMANKÄÄMI
Suomessa esiintyy kahta Osmankäämin lajia; leveä osmankäämi ja kapea osmankäämi. Kumpainenkin sopii nautittavaksi ravintona.
Juurta lähellä oleva valkoinen tyvi muistuttaa maultaan raikasta kurkkua. Valkoinen osa onkin rapea ja herkullinen, mutta vihreä on sitkeä ja ei niinkään herkullinen. Tuoretta ja pehmeää tyveä kannattaakin kaivaa esiin vihreiden "lehtien" alta.
Kerää varret kesä- heinäkuulla ennen kukintaa ja suosi puhtaita ja saateettomia paikkoja. Osmankäämi, kuten moni muukin luonnossa oleva kasvi imee itseensä aineita ja saasteita.
Osmankäämi on hyvä A- ja C-vitamiinin lähde. Se sisältää myös hiilihydraatteja, potassiumia ja fosforia.
Loppukesästä sokerit siirtyvät juuristoon ja osmankäämi voikin sisältää 5 - 6 kertaisen määrän tärkkelystä perunaan nähden.
Repäise nuori osmankäämi ojasta ja kuori päällimmäiset lehdet pois. Kiehauta valkoisia osia lisukkeeksi parsan tapaan tai grillaa 20 - 30 cm paloina. Lorauta päälle hieman öljyä, suolaa ja sitruunan mehua.
Osmankäämi sopii raakana esimerkiksi salaatin lisukkeeksi.
Uutterat ihmiset voivat kerätä osmankäämin siitepölyä. Se sisältää runsaasti
proteiinia ja on oiva lisä jauhoihin. Kerää siitepöly kesä-heinäkuussa
koputtamalla kukkaa leivinpaperin päällä ja siivilöimällä pois kaikki roskat ja ötökät. Tosin, saa nekin syödä jos tykkää....
Kukinnot, jotka ovat vielä vihreiden lehtien piilossa, voi nauttia maissin tapaan ja lehdistä katkaistaessa öljymäinen geeli toimii aloen tavoin ihonhoidossa.
Puhdistetut juurakot voi käyttää perunan tapaan tai ne voi kuivata ja käyttää jauhettuina esim. sämpylöihin.
Keitettynä
Keitä osmankäämin varren pätkiä suolavedessä ja mausta voilla. Keittoaika noin 3 - 5 min.
n 5 osmankäämiä
1 l vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl sitruunanmehua
Paistaminen
Paahda pannulla runsaassa voissa muutama minuutti. Niin että saavat väriä. Lisää halutessasi hieman sokeria. Tarjoile vaikka kalan kanssa.
Juurta lähellä oleva valkoinen tyvi muistuttaa maultaan raikasta kurkkua. Valkoinen osa onkin rapea ja herkullinen, mutta vihreä on sitkeä ja ei niinkään herkullinen. Tuoretta ja pehmeää tyveä kannattaakin kaivaa esiin vihreiden "lehtien" alta.
Kerää varret kesä- heinäkuulla ennen kukintaa ja suosi puhtaita ja saateettomia paikkoja. Osmankäämi, kuten moni muukin luonnossa oleva kasvi imee itseensä aineita ja saasteita.
Osmankäämi on hyvä A- ja C-vitamiinin lähde. Se sisältää myös hiilihydraatteja, potassiumia ja fosforia.
Loppukesästä sokerit siirtyvät juuristoon ja osmankäämi voikin sisältää 5 - 6 kertaisen määrän tärkkelystä perunaan nähden.
Repäise nuori osmankäämi ojasta ja kuori päällimmäiset lehdet pois. Kiehauta valkoisia osia lisukkeeksi parsan tapaan tai grillaa 20 - 30 cm paloina. Lorauta päälle hieman öljyä, suolaa ja sitruunan mehua.
Osmankäämi sopii raakana esimerkiksi salaatin lisukkeeksi.
Uutterat ihmiset voivat kerätä osmankäämin siitepölyä. Se sisältää runsaasti
proteiinia ja on oiva lisä jauhoihin. Kerää siitepöly kesä-heinäkuussa
koputtamalla kukkaa leivinpaperin päällä ja siivilöimällä pois kaikki roskat ja ötökät. Tosin, saa nekin syödä jos tykkää....
Kukinnot, jotka ovat vielä vihreiden lehtien piilossa, voi nauttia maissin tapaan ja lehdistä katkaistaessa öljymäinen geeli toimii aloen tavoin ihonhoidossa.
Puhdistetut juurakot voi käyttää perunan tapaan tai ne voi kuivata ja käyttää jauhettuina esim. sämpylöihin.
Keitettynä
Keitä osmankäämin varren pätkiä suolavedessä ja mausta voilla. Keittoaika noin 3 - 5 min.
n 5 osmankäämiä
1 l vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl sitruunanmehua
Paistaminen
Paahda pannulla runsaassa voissa muutama minuutti. Niin että saavat väriä. Lisää halutessasi hieman sokeria. Tarjoile vaikka kalan kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti