MESIANGERVO

Mesiangervo kasvaa hyvin yleisenä Suomen kosteilla niityillä, ojissa sekä rantojen pusikoissa. Mesiangervo on noin 1,5 metriä korkea pensasmainen kasvi, jonka vaaleat isot kukkarykelmät (kasvitieteellisesti kerrannaishuikilo) huumaavat tuoksullaan kesä- elokuulla. Alunperin Mesiangervo onkin ollut ilmanraikastimien tuoksuna. Sittemmin sen arvo myös kivunlievittäjänä on tullut ihmisten tietoisuuteen.

Mesiangervo kukassa

Mesiangervo alentaa kuumetta ja hoitaa tulehduksia. 
Hien- ja virtsaneritystä lisäävän vaikutuksensa takia siitä voi etsiä apua 
niveltulehduksiin, reumaattisiin vaivoihin, kihtiin ja sidekalvontulehduksiin.  
Mesiangervolla on antiseptinen ja virkistävä vaikutus. Se vaikuttaa ulkoisesti ja sisäisesti käytettynä kipuihin, päänsärkyyn, hermosärkyihin ja lihaskouristuksiin. Lisäksi sitä käytetään vahvistamaan sydäntä, hoitamaan verisuonten kalkkeutumista, verenpainetautia ja ohentamaan verta asperiinin tapaan. Mesiangervo sisältää tulehdusta ja flunssaa ehkäiseviä salisyylihappoja. 
Mesiangervon kukat auttavat myös ummetukseen. Mesiangervoa käytetään hiusvetenä hiustenlähtöön, närästykseen, mahahaavan hoitoon ja liikahappoisuuteen. Kylpuinä ja kääreinä nautittuna Mesiangervo helpottaa veritulpan oireita, lievittää kipuja ja jännitystiloja, poistaa nestettä ja turvotuksia sekä piristää mielialaa.
Mesiangervon kuten monen muunkin villiyrtin nauttiminen suurina määrinä voi aiheuttaa pahoinvointia, huimausta ja mahavaivoja. Mesiangervo ei sovi munuaisvaivaisille eikä raskaana oleville. Mesiangervoa ei suositella lapsille flunssaan eikä vesirokkoon. Asperiini ja salisylaatti allergiasta kärsiville mesiangervo ei sovi.



Mesiangervon lehti

Mesiangervon kukkasista haudutettu tee on erinomainen rohto kuumeeseen, yskään, keuhkoputkentulehdukseen ja flunssaan. Se helpottaa tukalaa oloa myös mielialaa piristävän ominaisuutensa vuoksi . 



MESIANGERVO TINKTUURA 


Mesiangervon kukista uutettu tinktuura auttaa kipu ja särkytiloihin sekä auttaa saamaan paremmin unta.
Kerää Mesiangervon kukkia ja ahda ne tummaan lasiseen purkkiin tai ja kaada päälle puhdasta alkoholia. Mielummin 70% - 80 %.
Laita tinktuura tekeytymään viileään ja pimeään tilaan noin 4 viikoksi. Käy ravistamassa purkkia välillä.
Siivilöi kukat pois tinktuurasta.
Säilö tinktuuraa auringonvalolta suojattuna ja mielummin tummassa lasipullossa. 
Nauti tinktuuraa 1-2 teelusikallista illalla ennen nukkumaan menoa.



MESIANGERVO SALVA

Mesiangervosta valmistettua salvaa voi käyttää hieronnassa hierontaöljynä tai paikallisesti ja ulkoisesti kipupisteisiin kuten esimerkiksi tiikerisalvaa.

4 - 6 rkl kuivattua mesiangervonkukkaa

50 g kookosöljyä

nokare mehiläisvahaa

Valmista yrttiöljy ja sulata mehiläisvaha joukkoon. Siivilöi kukat pois ja purkita. Anna jähtyä kunnolla ennen purkin sulkemista. Perus yrttiöljyn valmistuohjeet löydät täältä: https://voikukkajamuitaihanuuksia.blogspot.com/2018/04/hoitavat-oljyt.html

JALKAKYLPY PÄÄNSÄRKYYN JA VILUSTUMISEEN

1/2 L     mesiangervon kukkia ja lehtiä

3 L     vettä

Anna kukkien ja lehtien hautua kuumassa vedessä 15 - 20 minuuttia. Lisää sitten kylmää vettä niin, ettet polta jalkojasi. Nauti kylvystä 10 - 15 minuuttia.




Kommentit

Suositut tekstit