VOITATTI

Voitatti,

tuo aliarvostettu herkku. Itse olen vuosikausia kävellyt yli ja nostanut nokkaani moiselle ilmestykselle, kunnes tänä syksynä kuivuuden vaivaamat metsät pakotti kokeilemaan voitattia.

Ja voi pojat mutta se kannatti!

Luontoportin sivuilta lainattu teksti:

"Voitatti kasvaa kuivilla kankailla, vanhojen sorakuoppien reunoilla ja heinittyneiden polkujen varsilla yleisenä koko maassa, männyn pohjoisrajalle saakka. Voitatti on kolmen tähden erinomainen ruokasieni, mutta jotkut sienituntijat pudottavat voitatilta yhden tähden pois sen vaivalloisen perkaamisen vuoksi. Pintakelmun limaan on usein tarttunut niin paljon roskia, että sen joutuu poistamaan ennen ruoaksi valmistamista. Poistaminen käy helpoiten, kun sieni ensin halkaistaan tyvestä lähtien ja sitten puolikkaat vedetään irti pintakelmusta. Kuivaaminen ja pakastaminen sopivat molemmat voitatin säilömiseen. Huolellisesti rapeaksi kuivattu sieni on monikäyttöinen ja säilyy pitkään. Ruokasienestäjän on syytä kerätä vain nuoria, päivän tai kaksi vanhoja, kiinteämaltoisia yksilöitä, jotka ovat toukattomampia kuin täysikasvuiset tatit. Värjäyssieniksi kelpaavat vanhemmat, jopa lähes mädät sienet.
Suillus -tattisukuun kuuluu havupuiden mykorritsasieniä, joilla on keltainen, oranssi tai oliivinkeltainen pillistö ja enemmän tai vähemmän limainen lakin pintakelmu. Voitatin saattaa sekoittaa lehtikuusentattiin (S. grevillei) tai jyvästattiin (S. granulatus). Lehtikuusentatin jalka on suhteellisesti pidempi ja sen rengas kapeampi kuin voitatilla. Jyvästatilla ei rengasta ole laisinkaan. Lehtikuusentatti ja jyvästatti ovat yhtälailla hyviä ruokasieniä"
Voitatti

Kun on ensin saanut riivittyä nuo kelmut pois sienen päältä voi alkaa laittamaan ruokaa!

Peratut tatit


Voitattirisotto

pullo                     valkoviiniä (reseptiin menee 2 dl, loppu on kokille)
n. litra                  kanalientä
2 dl                        kermaa
about 3 dl            risottoriisiä
n. litra                  pilkottuja tuoreita voitatteja
läjä                        voita
pala                       parmesaania
1 - 2                       sipulia
nippu                    korianteria
                              suolaa
                              valkopippuria

Paista ensin sienistä nesteet pois ja lisää sitten pannulle voita ja paistele sieniä niin, että hieman rapsakoituu. Lisää sipuli ja paista vielä hetki. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Laita toiselle pannulle läjä voita ja anna sulaa. Lisää risottoriisi. Pyörittele riisiä hetki voissa. Lisää valkoviini ja anna imeytyä riisiin välillä hieman sekottaen. Sitten lisätään loraus kanalientä ja taas annetaan imeytä ja lisätään hieman kanlientä ja imeytetään, lisätään ja imeytetään. Tätä showta jatketaan kunnes riisi on kypsää. Viimeiseksi lisää kerma ja raastettu parmessaani, sienet, pala voita ja silputtu korianteri. Volaa! Ja napa paukkuu!!!

Voitattirisotto

Jos vielä pullon pohjalle jäi jotakin, niin nauti risotto valkoviinin kera. Aina voi tietysti avata uudenkin pullon...
          

Kommentit

Suositut tekstit