VOIKUKKA

Koska talvet nyt on näin lämpimiä, niin en ihmettelisi jos kohta pian voikukkaa voisi kerätä ympäri vuoden. Vielä kuitenkin voikukkia poimitaan kesällä. Alkukesällä kannattaa kerätä nuppuja ja kukkia siirappiin, teehen, väriksi salaattiin, rohdoksi. Keskikesällä kerää lehdet saalatteihin, teehen, kuivattavaksi talven varalle. Keväällä ja syksyllä kerätään voikukan juuret. Juurista keitetään rohtopitoista teetä, joka auttaa mm. reumaattisiin ja nivelkipuihin. Voikukka on myös yksi parhaimmista maksaa vahvistavista kasveistamme.

Sisäisesti nautittuna voikukka auttaa ruuansulatuvaivoihin ja helpottaa ummetusta. Tosin pitää huomioida, että liikaa nautittuna voikukka voi aiheuttaa ripulia tai reumaattisia kipuja.

Voikukan maitiaisnestettä on käytetty iät ja ajat syylien poistoon. Laita nestettä suoraan syylälle ja anna kuivua. Toista niin monta kertaa, että syylä poistuu.

Voikukan lehdet lisäävät haimanesteen ja virtsan eritystä ja helpottavat perna- ja munuaisvaivoja, kihtiä, reumaa ja turvotusta. Voikukka puhdistaa verta. Varsinkin juuri lisää huomattavasti sapen eritystä, lisää ruokahalua ( jos sitä ei ole), edistää ruuansulatusta ja vahvistaa maksaa. Voikukka auttaa maksakatarriin, ummetukseen ja peräpukamiin. Lisäksi se estää kasvaimia ja tulehduksia. Juuren inuliini alentaa korkeaa ja huonoa kolesterolia sekä verensokeria. Voikukkaa käytetään sisäisesti ihottumiin ja selluliittiin.

Suosi sileäreunaisia lehtiä. Ne eivät maistu niin karvailta kuin sahalaitaiset. Myös kasvin ikä vaikuttaa sen makuun. Mitä nuorempi voikukka, sen miedompi maku.


Lehdet voi ryöpätä ennen käyttöä, jos maku tuntuu liian vahvalta.

Lehtien ryöppäys:           1 l      vettä
                                        2 tl     suolaa
                                                  lehtiä

                                        Keitä 2 - 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja käytä lehdet haluammallasi tavalla.

Kitkeryyttä voi poistaa myös liottamalla lehtiä kylmässä vedessä pari tuntia tai poistamalla keskiruodon kokonaan.

Käytä salaattiin mm. tuoreita voikukan lehtiä, voikukan kukkia, maksaruohoa, suolaheinää, poimulehteä, mansikan lehtiä. Pilko joukkoon hieman punasalaattia ja fetajuustoa.

Voikukkasima:               2,5 l    voikukan kukkia ( kaikki vihreät osat pois)
                                       (1,5 l   mustaherukan lehtiä)
                                       5 l       vettä
                                       1 dl     siirappia
                                       1 dl     fariinisokeria
                                       2         sitruunan mehu
                                       1/4 - 1/2 tl  hiivaa
                                                  rusinoita

* Laita kukat kiehuvaan veteen ja keitä noin 5 minuuttia. Siivilöi ja purista kukista kaikki neste mukaan. Lisää siirappi ja fariinisokeri. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää hiiva sekä sitruunan mehu. Anna käydä noin vuorokausi ja pullota. Lisää jokaiseen pulloon halutessasi muutama rusina. Anna käydä vielä viileässä noin 5 vuorokautta.





Kommentit

Suositut tekstit