Ratamo

 Ketäpä meistä ei olisi pienenä painanut ratamon lehteä haavaan ja toivonut, että veren vuoto tyrehtyy ennenkuin äiti näkee 😊


Ratamo onkin varmaan tunnetuin juuri tuosta verta tyrehdyttävästä ominaisuudestaan, mutta on ratamosta muuksikin.

Ratamo kasvien heimoon kuuluu yli 200 lajia joista suomessa noin 12. Tunnetuin näistä varmaan on piharatamo. Ratamoa pidetään yleensä rikkakasvina, mutta sen voi myös syödä ja sitä käytetään yleisesti rohdoksissa.

Ratamon juuret ovat lyhyet, joista lähtee pitkiä säikeitä. Kukinnot ovat pystyssä ja lehdettömiä. Kukat ovat pieniä ja varsin huomaamattomia ja  ne ovat ryhmittyneet tiheään tähkään. Myös siemenet ovat tuossa tähkässä. 

Ratamon nuoret lehdet sopivat mainiosti salaattiin, keittoihin ja eri patojen lisukkeeksi. Ratamon lehteä voi käytää pinaatin tapaan keitettynä ja hienonnettuina. Nuoria lehtiä voi syödä sinänänsä ja vanhemmat, isommat lehdet pehmenee keittämällä. 









Hortainen salaatti-kurkkukeitto



4-6 hengelle

6 perunaa
vettä
1/2 tl yrttisuolaa
1 kasvisliemikuutio
puolikas purjo
1 dl ryöpättyä tuoretta
tai pakastettua nokkosta
tai piharatamoa
2 dl soijakermaa
1 kurkku
1 lehtisalaatin kerä
1 tl sitruunapippuria
4 mustaherukan nuorta
pientä lehteä silputtuna

Koristeluun:
pieniä koivun lehtiä ja
piharatamoa


Kuori perunat ja lohko pieniksi. Huuhdo purjo hyvin ja paloittele se. Laita perunat ja purjo kattilaan ja lisää sen verran vettä, että ne peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio ja yrttisuola. Keitä kypsiksi.
Lisää keittämisen lopulla nokkonen tai piharatamo.

Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella, lisää soijakerma ja sekoita tasaiseksi.
Kuutioi joukkoon kurkku ja silppua salaatin kerä. Soseuta
nämäkin tasaiseksi.

Lisää vettä, jos keitto tuntuu liian sakealta. Mausta pippurilla ja silputuilla mustaherukan lehdillä. Kuumenna, mutta älä keitä.
Koristele koivunlehdillä ja pienillä ratamon lehdillä.
Tarjoile paahdetun ruisleivän tai paahtoleivän kera.


https://kotiliesi.fi/resepti/intialainen-pinaattimuhennos-eli-palak-paneer/

https://kotiliesi.fi/resepti/vihrea-kesapiirakka/

Kommentit

  1. Voi miten mielenkiintoinen artikkeli. Minä olen kuivattanut joskus ratamoita ja talvella sitten murentanut niitä ruoan joukkoon.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit