Pihasaunio

 



Pihasaunio - Matricaria discoidea


Pihasaunio on yksivuotinen ruoho, joka haarottuu voimakkaasti latvastaan ja on kalju, lyhytkarvainen ylhäältä. Korkeutta pihasauniolla on 5 -30 cm. Tuoksu on vahvasti ryytimäinen. 

Pihasaunion kukarot ovat mykeröitä, "kukan keskustoja", joista puuttuu vallan kukan terälehdet.

Pihasauniota kasvaa yleensä pihoissa, tienvarsilla, joutomailla, pelloilla, rannoilla.... ja se kukkiia heinäkuusta jopa lokakuulle.

Alunperin Koillis-Aasiasta ja läntisestä Pohjois-Amerikasta  lähtöisin oleva pihasaunio kasvaa nykyään joka pihassa. Alkujaan 1800 luvun puolivälissä pihasauniota kasvatettiin eksoottisena kasvina kasvitieteellisissä puutarhoissa, joista se sitten pääsi karkaamaan ja ryöstäytyi puutarhurien käsistä.

Pihasaunio sisältää paljon haihtuvaa öljyä, kumariinijohdoksia ja flavonoideja.
Maku on voimakas. Englanninkielinen nimi; Pineapple Mayweed antaa osviittaa sen ananakseen viittaavasta mausta. Sitä on verrattu myös lakritsin ja eukalyptuksen makuun. Kokit suosittelevat pihasaunion käyttämistä muun muassa vadelmaruokien ja mansikoiden maustamiseen. 


Kokeile saunion lehtiä ja kukkia esimerkiksi salaattissa, fetajuuston kaverina, sekä hunajan, maksan, kalan, vihannesten, vaalean lihan ja lintupaistin kera. PIenen nupun maku on vertaansa vailla. Maku on ensin hieman terävä, mutta sitten aromaattinen ja maukas.

Saunioita voi käyttää erilaisten juomien, kuten boolin, snapsin, liköörin, siman tai yrttioluen valmistamiseen. Erityisesti varret sopivat juomiin.

Saunioista voi valmistaa makeisia, jäätelöä, jälkiruokia, leivonnaisia ja hyytelöitä, tai niitä voi lisätä aasialaistyyppisiin wokkiruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa. Kukista voi kokeilla valmistaa pikkelssiä. Sauniot sopivat myös mainiosti teeksi, ja ylijääneen teen voi käyttää ihonhoitoon. Saunioita voi kuivata ja pakastaa. Ilmalla täytetyssä muovipussissa jääkaapissa ne säilyvät käyttökelpoisina useita päiviä keräämisen jälkeen.

Pihasaunio ja kauneudenhoito

Pihasauniolla on sukulaisensa kamomillan ominaisuuksia joten pihasaunio on myös rauhoittava yrtti. Kerää kesällä pihasauniota riittävästi ja kuivaa sitä talven varalle niin yrttiteehen, jalkakylpyyn, kuin hoitaviin öljyihin, uutteisiin ja salvoihinkin.




Kommentit

Suositut tekstit