MAITOHORSMA

Maitohorsman keväiset punertavat versot ovat oiva aterian perusta. Maitohorsma sisältää runsaasti C-vitamiinia ja karoteenia. Sitä onkin aikoinaan käytetty paljon karjan rehuna maidon nostattajana.



Sittemmin tämä purppurainen "rikkaruoho" on löytänyt tiensä myös meidän ihmisten lautaselle.

Maitohorsma lievittää tulehduksia, poistaa nestettä ja lievittää vatsavaivoja. Maitohorsmalla on puhdistava ja verta tyrehdyttävä vaikutus haavoihin. Saattaa siitä olla apua miesten eturauhasvaivoissakin.

HORSMAN KÄYTTÖ KEITTIÖSSÄ

Nuoria versoja voi käyttää parsan tapaan valmistettuna, grillata voissa tai paistaa pannulla. Nuoria lehtiä voi käyttää sellaisenaan salaattiin tai kuivata teeksi. Kukista voit valmistaa kauniin väristä horsmajuomaa ja ne koristaa niin salaatin kuin jälkiruuatkin.

Paistettua Maitohorsmaa

* tuoretta maitohorsman vartta
* voita
* sitruunamehua
* merisuolaa

Laita reilusti voita pannulle ja lisää noin 10 senttisiä lehteviä maitohorsman pätkiä. Paista 5 minuuttia ja käännä. Mausta.

Horsmajuoma

n 1 litra kukkia (vältä vihreää osaa)
1 tl sitruunahappoa
1 limen kuori ja mehu
2 l kiehuvaa vettä
n 500 g sokeria

huuhtele kukista mahdolliset ötökät pois ja raasta joukkoon limen kuori ja lisää mehu. Lisää sitruunahappo ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna seistä noin 2 tuntia. Siivilöi kukat pois ja sekoita joukkoon sokeri. Juoma on valmista nautittavaksi. Juoma on ns. tiivistettä, eli kannattaa plissata vedellä ennen tarjoilua. Mehu on mukava tuliainen kyläreissuille ja sen voi pakastaa synkkien talvi-iltojen varalle.



Maitohorsmamuhennos

1 l nuoria latvoja
3 tomaattia
2 sipulia
vettä
öljyä tai voita
persiljaa
lipstikkaa
sellerin lehti
suolaa
pippuria
tilkka kermaa

Silppua kaikki ainekset kattilaan ja peitä vedellä sekä lisää loraus öljyä. Keitä 20 - 30 minuttia. Mausta ja nauti.


HORSMA ROHTONA

Lisää 2 tl kuivattuja horsman lehtiä (ja kukkia) teekupilliseen lähes kiehuvaa vettä ja anna hautua    10 - 20 minuuttia. Rohtojuomaa nautitaan ruokalusikkallinen 4 kertaa päivässä ennen ateriaa.



Kommentit

Suositut tekstit