ISOMAKSARUOHO


Maksaruohoja on yli 400 lajia, ja täällä pohjolassa kasvavista kaikki, yhtä lukuun ottamatta, ovat syötäviä. Myrkyllinen Keltamaksaruoho (Sedum acre) on parempi jättää nauttimatta. 

Isomaksaruoho kasvaa melkeimpä jokaisen meidän kukkapenkissä. Ja jos ei kasva, se kannattaa sinne istuttaa. Syötävyytensä lisäksi Isomaksaruoho kukkii komealla punaisella kukalla pakkasiin asti, joten se on kaunis lisä kukkapenkkiin. Vanha maksaruoho kasvaa isoksi "puskaksi". Isomaksaruohon varsi on rento ja pystyhkö, tavanomaisesti haaraton, usein punertavan sävyinen. Lehti on paksu ja karvaton. Kukinto on tiheä, sarjamainen "pöheikkö". Paksut lehdet ja juurimukulat toimivat vesivarastona, joten se selviää pitkienkin kuivien kausien yli vaivattomasti.

Isomaksaruoho on oiva lisä salaatteihin tai todella nopeasti lämmitettynä wokkeihin. Maksaruohon lehdet ovat rapeita, mehukkaita ja monikäyttöisiä. Isomaksaruohon maku muistuttaa herneenpalkoa. 

Isomaksaruohoa voi kerätä heti keväästä kukinnan alkuun. Keväällä maksaruohosta voi syödä koko verson, sitten lehdet. Kukkaakin kannatta tosin maistaa. Poimi lehtiä maltillisesti. Koko kukkaa ei kannata riipiä tyhjäksi kerralla. Isomaksaruoho kasvaa hitaasti mutta varmasti ja fiksulla poiminnalla turvaat koko kesän salaatin lisät sekä seuraavan vuodenkin sadon.

Ennen vanhaan maksaruohoa on käytetty jopa rakkauden ennustamiseen. Kaksi maksaruohoa sidottiin kattoon kuivumaan ja jos ne kuivuessaan kääntyivät kohti toisiaan, oli suhteella loistava tulevaisuus. Jos ne kuitenkin lähtivät kaartumaan eri suuntiin, oli suhteen jatkuvuutta syytä harkita vakavasti. Pitikö tämä paikkansa, ei tarina kerro.

Isomaksaruoho on etelä- sekä lounais-Suomessa yleinen kallioiden ja rantojen kasvi ja maksaruohoistamme suurin. Maksaruoho varastoi vettä lehtiensä lisäksi juuriinsa. Isomaksaruohoa on aikoinaan käytetty hyötykasvina ja sen pulleista juurista juontuu kansankielinen nimitys kallioperuna.

Isomaksaruoho hyötykäytössä

Isomaksaruohon lehdet sisältävät polysakkarideja, jonka vuoksi sillä on tulehduksia vähentäviä vaikutuksia. Lehtien mehu on vahva antioksidantti ja se vähentääkin tehokkaasti vapaita radikaaleja elimistössä. Metanolipitoisessa uutoksessa maksaruoho toimii myös lääkeyttinä ulkoisesti käytettynä. Uutos sisältää tekojöitä, jotka poistavat sekä kipua että tulehdusta. Käytä uutosta esimerkiksi tulehtuneessa ihossa. 

Metanoli on myrkyllistä nautittuna, joten uutos on vain ulkoiseen käyttöön!

Kommentit

Suositut tekstit