NOKKONEN

Nokkonen. Tuo vihiliäinen rikkaruoho jonka poltinkarvat pistelee niin vietävästi.
Nokkonen ei ole mikään ihmeyrtti, mutta ulkoisesti käytettynä se voi auttaa nivelvaivoihin ja sisäisesti nautittuna siitä voi saada apua esim. heinänuhaan tai korkeaan verenpaineeseen.
Nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia, karoteenia, rautaa, piitä sekä kivennäis- ja hivenaineita.
Ja nokkosestapa on moneksi! Se käy ruuanlaittoon, lannoitteeksi, myrkyksi ja kauneudenhoitoon sekä itselääkintään. Mistä sitten aloitetaan?


Paras aika poimia nokkosia on kevät, ennen kuin kukinta alkaa. Poimi nuoria ja hyvävointisia kasveja. Älä poimi maantien läheltä tai lehmien aitauksesta. Nokkosessa on ravinteita jo itsessään sen verran, että keinotekoisesti tuotettuja ei enää tarvita. Nokkonen on siitä hyvä, että sadon saa aina uusittua kun ajaa kaikki nokkoset alas. Ne kasvaa uudelleen.

Nokkosen voi joko kuivata tai käyttää tuoreena. Tuoreena ruuanlaitossa käytettäessä on parempi nokkonen ryöpätä ensin.

RYÖPPÄYS:
4 l vettä
1 l nokkosia
keitä minuutti, valuta ja jäähdytä nopeasti.

Älä kuitenkaan heitä keitinvettä pois! Se on oivaa hiushuuhdetta. Se ei tosin kasvata hiuksia takasin päähäsi, mutta vilkastuttaa verenkieroa. Keitinvettä voi myös käyttää akneen auttavana kasvovetenä.
Tuoreella nokkosella kun vihtoo saunanlauteilla, kehutaan sen auttavan nivelvaivoihin.
Nokkonen on myös hyvä nesteenpoistaja ja ruuansulatuksen edistäjä. Nokkosesta voi keitellä teetä, tehdä hauteita tai valmistaa tinktuuraa. Perusohjeet näihin löydät aiemmista blogiteksteistäni.

NOKKONEN RUUANLAITOSSA
Nokkoskeitto:

6                 perunaa kuutioina
1                 pieni purjo paloina
3 dl             vettä keittämiseen
2 dl             maitoa
2 dl             kermaa
1 l               nokkosta kiehautettuna ja silputtuna
                   suolaa
                   korianteria
Keitä purjo ja perunat pehmeiksi. Lisää nokkonen ja soseuta. Lisää maito, kerma ja mausteet ja kiehauta. Kuuman keiton voi höystää persiljasilpulla ja auringonkukan siemenillä / kananmunalla.

Kuva Kodin Kuvalehdestä

Nokkospasta:
2 l                tuoreita nokkosia. (Huuhtele, keitä ja hienoonna)
1                  pieni sipuli
2                  valkosipulin kynttä
2,5 dl           kolmen juuston kermaa
Hauduta öljyssä nokkosia, ja sipuleita pari minuuttia ja lisää kerma. Hauduta noin 10 minuuttia. Sillä välin keitä pasta ja sekoita lopuksi kastikkeeseen.

NOKKONEN PUUTARHASSA
Nokkoslannoite:

Kerää ämpärillinen nokkosia ja lisää päälle vettä niin, että peittyy. Anna "tekeytyä" pari viikkoa, välillä sekoittaen. HUOM! Haju on järkyttävä ja ämpäri on entinen. Haju ei lähde pesemällä.
Mönjä on todella vahva lannoite. Laimenna sitä 1:10. Eli kymmeneen litraan vettä, litra mönjää. Kaada seosta kasvien juurille maahan, älä suoraan lehdille. Kasvit tykkää!

Tuholaiskarkoite:

Tuholaiskarkoite valmistetaan kuten lannoite, mutta liotusaika on vain yön yli. Kaada seoksen vesi suoraan kirvaisten kasvien päälle.



Kommentit

Suositut tekstit