Perusohjeet Yrttien Käsittelyyn

Yrtit pitäisi kuivattaa aina ja säilöä valoa ja ilmaa läpäisemättömiin astioihin. Maun ja tehoaineiden pahimmat viholaiset ovat juurikin valo ja happi. Säilöntään parhaita ovat tummat lasiset astiat tai pimeä komero.

Kuivatut yrtit kannattaa jauhaa ennen säilömistä. Näin ne vievät vähemmän tilaa.

Kun säilöt huolella, yrtit säilyvät hyvinkin yli vuoden.

YRTTITEE

Pääsääntöisesti 1 rkl yrttiä 1 kupilliseen kuumaa vettä. Annetaan hautua 5 - 10 min.
Yrttiteetä voi maustaa esim. sokerilla, hunajalla tai muilla yrteillä.

HAUDE

Haude valmistetaan kuin tee, mutta sitä haudutetaan pidempään.
Perusohje: 15  - 30 g kuivattua yrttiä haudutetaan 1/2 l kuumaa vettä puoli tuntia.

Hautumisen aikana voit hengitellä hauteesta nousevia höyryjä.

KEITE

Keitteet tehdään kasvien juurista ja kuorista. Hauduttamisen sijaan niitä on keitettävä 10 - 20 minuuttia.

UUTE / TINKTUURA

Kasvit uutetaan alkoholiin. Puhtaaseen alkoholiin. Jos et saa mistään käsiisi pirtua niin puhdas vodka ajaa saman asian. Uutteet ovat todella vahvoja ja säilyttävät tehonsa kauemmin.
Perusohje: 30 g murskattua yrttiä annetaan seistä 140 g alkoholia 6 viikkoa.
Ravistele seosta aina parin päivän välein. Kun uute kehittyy, nestettä saattaa huveta, lisää silloin viinaa! 6 viikon kuluttua siivilöi yrtit pois. Säilyy viileässä.
Uutteen voi valmistaa myös lämpimään etikkaan. Normaali viini- tai omenaviinietikka käy.


Kommentit

Suositut tekstit